Zgodnie z definicją WHO otyłość (łac. obesitas) jest chorobą, mającą przewlekły charakter i charakteryzującą się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka (u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30% masy ciała) spowodowanym hipertrofią (przerostem) i / lub hiperplazją (rozrostem) adipocytów (podstawowych komórek tkanki tłuszczowej). N ajprostszym i najczęściej używanym wskaźnikiem klinicznym stosowanym do oceny stopnia nadwagi czy otyłości jest wskaźnik masy ciała – BMI (Body Mass Index), zwany również wskaźnikiem Queteleta II, a wyliczany jest ze wzoru podanego poniżej:
BMI = masa ciała (kg) / wzrost (m)2 [kg/m2]
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) otyłość u osób dorosłych rozpoznajemy przy wartości wskaźnika BMI ≥ 30,0 kg/m2 . Pełna klasyfikacja klasyfikacja otyłości według WHO przedstawia się następująco: